vatra i led

Šta bi čovjek mogao pametno promisliti u uzavreloj atmosferi ljeta. Možda gdje će smočiti tur i odahnuti od sparnog, ljepljivog, vazduha.

Ili bi mu bilo ipak bolje da se bavi carstvom ideja.

Dva vječita protivnika u meni. Praktičar i idealista. Nanišanjeni obojica nebeskim kopljima pa ni jedan nema dovoljno snage da stasa i svrgne onog drugog, uzme ga pod svoje.

U krizama koje donosi srednja životna dob ta borba je i žešća, ostavlja tragove, sa više kolateralne štete.

Uzavrela atmosfera ljeta nije pogodna za razmišljanje o smislu borbe sa samim sobom. Ali, kao i obično, privlače me klizavi pločnici, tanak led, ivice.

I glas u meni viče: Quo vadis? Qou vadis?

I nametnu mi se sasvim luda misao – vraćam se.

Odakle? Kome? Gdje sam bila?

E, to je već enigma koja pristaje ovom godišnjem dobu, sasvim.

Mada, moram priznati, teže je vraćati se nego ne znati gdje ideš.

A putevi do pakla su popločani, znate već čime.

U pamet.

lovica
„Sad svejedno, stalno zamišljam mnogo male djece kako se igraju u jednom velikom žitnom polju. Na tisuće male djece, a nikoga u blizini...nikog odraslog, mislim...osim mene. A ja stojim na samom rubu neke grozne provalije. Što mi je dužnost, trebam uloviti svakoga tko se zaleti prema provaliji..hoću reći, ako netko trči ne gledajući kuda ide, ja moram iskrsnuti odnekud i uloviti ga. To je sve što bih radio čitavog dana. Da budem takav neki lovac u žitu. Znam da je to ludo, ali to je jedino što bih doista želio biti.“

4 komentara

    1. Rijetko razmišljam o vremenu izvan vremena kojem trenutno svjedočim. Tako da nemam pojma kakva ću biti kad dani budu kraći i kakvim mislima će biti ispunjeno to vrijeme 😊
      Mada pouzdano znam da se tamo negdje oko Miholja u meni probudi nešto…tada sam neuračunjljiva i misli uopšte nema 😁

Komentariši